Muzee care ne-au atins sufletul…

Anastasia Coste postat in 19 May, 2020

De ziua internațională a muzeelor, echipa de PR a devenit nostalgică și s-a pus pe depănat amintiri. Te invităm să-ți începi lista locurilor de răzuit de pe harta lumii cu câteva destinații în care arta și cultura își aștern eterna vrajă. Așază-te liniștit și parcurge alături de noi recomandările care trebuie să se transforme în MUST SEE: 

Casa Memorială „Ion Creangă” din Humulești 

În fotografii am surprins portul popular și câteva unelte pe care le foloseau oamenii în timpurile scriitorului. Unele dintre ele aparțineau chiar familiei acestuia. Pe parcursul vizitei am avut un ghid extrem de prietenos, care povestea despre Ion Creangă ca și când i-ar fi fost cel mai bun prieten din copilărie. Din vorbele lui vă pot spune clar că îl diviniza pe scriitor. Te fura cu vorba, cufundându-te în povestea reală a Amintirilor din copilărie. 

Casa lui Creangă m-a impresionat cel mai mult: făcută din pământ, foarte mică de înălțime, cu un hol de un metru pătrat și o cameră în care toată familia dormea, mânca și se spăla. Încă există ulcioarele din care mâncau copilașii și soba după care se ascundea Nică pentru a nu primi bătaie în urma unei boacăne. Acolo am simțit eu autenticul la apogeu.

(Nicoleta Vănogă)

Muzeul Sainte-Croix Poitiers

Primul lucru care îmi vine în gând este o pictură dintr-un muzeu din Poitiers. Reprezenta o nimfă surprinsă, goală. Ce m-a frapat a fost naturalețea ei. Iar privirea... privirea ei țintuia și parcă adunase toată siguranța din lume în ea. Timp de 10 minute i-am studiat fundalul. Era o trecere graduală de la verde la albastru și alb. Parcă erau culorile lumii, iar ea, lumea însăși.

(Aida Neacșu)

H. Lejeune (1881-1861) Naked Lying In Nature 1903

Madame Tussauds New York

Muzeul Madame Tussauds de pe 42nd Street e locul unde am întâlnit oameni minunați, care mai de care mai interesanți: de la Dali, Monet și Papa Francisc până la Familia Regală din Regatul Unit (înainte de știți-voi-ce cu Meghan). Am fost în Camera Ovală și am răspuns la telefonul lui Donald Trump, ca apoi să iau parte la o conferință cu Michelle și Barack Obama. Dacă realitatea aceasta nu era suficientă, am călătorit și-n multivers: cu Spiderman, Ironman și Hulk. Actorii și supermodelele au fost și ei prezenți, Orlando Bloom și Johnny Depp stăteau la o șuetă într-un colț, Angelina zâmbea, iar eu îmi făceam un selfie cu Kylie Jenner. Oh, amintirile din vară!

(Silvia Sfarghiu)

Musée des Beaux-Arts Angers

În perioada mobilității mele Erasmus+, un loc de evadare din problemele cotidiene era Musée des Beaux-Arts din orașul francez Angers. Muzeul, găzduit într-un conac privat vechi, prezintă două colecții permanente: Arte Plastice (350 de picturi și sculpturi din secolul al XIV-lea până în prezent) și Istoria Angers (550 de piese arheologice și piese de artă din perioada neolitică până în prezent).  Memorabil e faptul că te poți scufunda în lumea artei din acest muzeu, având la dispoziție  instrumente de pictură ce-ți permit să reproduci operele de artă.

(Diana Balan)

Memorialul Durerii din Sighetul Marmației

Când e să vorbesc despre locurile speciale vizitate, cu siguranță printre primele îmi vine în gând Memorialul Durerii. Atmosfera sobră şi aerul parcă „greu respirabil” îi conferă locului un statut aparte. Clădirea nu e doar o simplă închisoare cu ziduri groase şi paturi de fier, e o întruchipare macabră a unui trecut de care nu suntem mândri. Odată ce ai pătruns înăuntru, poveşti şoptite răsună din fiecare încăpere. E cutremurător glasul lor, dar mai cutremurător e să vezi fotografiile a sute de oameni care s-au stins din viață mai singuri ca niciodată. Astăzi, chipurile lor sunt aşezate pe toți pereții clădirii, conturând un colaj al unei realități crude. Uneori, adevărații eroi nu poartă pelerină, ei doar se sacrifică pentru lucrurile în care cred.

(Diana Florea)

Muzeul Național de Artă al României

Ca devoratoare de muzee indiferent de localitatea vizitată, mi-e greu să aleg un singur muzeu care să-și fi lăsat amprenta asupra mea. Îmi trec prin minte British Museum, National Gallery și Madame Tussauds din Londra, Muzeul digital Micro-Folie din Sibiu (unde arta a prins viață în fața mea printr-o aplicație îndreptată spre opere și am călătorit prin lume cu ochelarii VR), Palatul Culturii din Iași (care m-a fascinat cu diversitatea pieselor de artă cuprinse), Fashion Museum din Bath (în care am parcurs fiecare perioadă din istorie prin ochii tendințelor vestimentare și am avut ocazia să probez câteva ținute) sau Bristol Museum&Art Gallery. 

Însă muzeul după care am tânjit cel mai mult a fost Muzeul Național de Artă al României din București - pentru că nu poți rata în această viață comorile culturale găsite tocmai în capitala țării în care trăiești. Am sorbit fiecare pictură cu ochii minții și m-am plimbat ca o fantomă printre galerii. M-am regăsit în câteva cadre. M-au vrăjit o mulțime. Și cum nu poți explica o vrajă, vă invit să o simțiți pe propria piele - atunci când va fi posibil.

(Anastasia Coste)

Nu am putea încheia recomandările din această zi fără să menționăm muzeul localității pe care o numim „acasă” pe parcursul anului universitar: Muzeul de Artă din Timișoara. Galeriile-i schimbătoare și împrejurimile care invită la delectare îl transformă într-o bijuterie arhitecturală și o reală sursă de inspirație. 

 

Lucrare de Carmen Nicolau în expoziția Woman, All Too Woman
Lucrare de Suzana Fântânariu în expoziția Woman, All Too Woman


Ei bine? Cum arată lista ta?