Dansul, aliat al artei

Diana Florea postat in 5 May, 2020

    Pe lumea asta sunt puține lucruri care ne pot ține aproape unii de alții, iar cele mai multe dintre ele sunt de natură interioară. Iubirea pentru tot ce înseamnă artă și creație modelează atât de frumos caracterul uman. Îl eliberează. Dansul a fost dintotdeauna una dintre cele mai profunde forme ale artei, căci pașii ritmici dau frâu liber eului, făcându-l artist.

    Aveam aproximativ 6 ani când mama mi-a pus pentru prima dată costumul de balerină. Le văzusem la televizor, în ochii mei erau atât de grațioase și plăpânde. Nu știu ce mă atrăgea mai tare: postura dreaptă din care nu ieșeau mai niciodată, privirea caldă și zâmbetul subtil sau modul prin care făceau ca totul să pară atât de ușor? Dar nu era. Poantele pe care eram nevoită să stau mereu pe vârfuri, antrenamentele lungi și dulciurile de la care uneori trebuia să mă abțin sunt doar câteva dintre lucrurile pentru care determinarea și pasiunea sunt singurul medicament. Disciplina se infiltra ușor, ușor în corpul meu și mă făcea să devin adultul sănătos și echilibrat care sunt astăzi. De atunci, recunosc, n-am mai găsit nimic care să echivaleze sentimentele de împlinire pe care le aveam atunci când dansam pe scenă, în fața a sute de oameni.

    Se spune că dansul cuprinde toate cele trei dimensiuni ale ființei: trup, suflet și spirit. Pentru trup avem coregrafia, pentru suflet avem pasiunea, iar pentru spirit avem naturalețea cu care ne lăsăm împinși de la spate în următorul pas... și următorul... și următorul, până la final. Fie că e balet, tango, hip hop sau alte genuri, nimic nu se compară pentru un dansator cu sentimentul pe care îl trăiește atunci când se eliberează prin dans. Corpul emană energie, cooperează cu natura și transformă întregul univers în propriul spectator.

    Niciun dans nu poate fi la fel - există atâtea tipuri câți oameni și câte sentimente sunt. Muzica este și ea părtinitoare în acest ritual. Așa că te invit să evadezi din aglomerația ori rutina cotidiană și să dai play piesei favorite, lasându-te în seama ei până la descoperirea celor mai puternice emoții ale tale.
  
„Dansul e poezie tăcută” – Simonide din Keos

Diana Florea – responsabil promovare offline StudentFest 2020