Ziua internațională a familiei

Darius cel Țeperdel postat in 15 May, 2020

Începând cu 20 septembrie 1993, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a proclamat Ziua Internațională a Familiei ca eveniment cu dată fixă pe 15 mai, în fiecare an.
Se spune că arta curge prin vene și se transmite din generație în generație, astfel formându-se familii de adevărați genii din toate domeniile. Cu toate acestea, talentul moștenit la naștere se risipește încet dacă este lăsat să își piardă sclipirea. Pentru a înflori este nevoie să fie adus la suprafață și să fie transformat într-un stil de viață.

 

Familia Enescu

Cât de cunoscut vă este numele lui Jurjac? Această poreclă i-a fost atribuită lui George Enescu datorită dorinței lui puternice pentru muzică încă de mic copil, atunci când a încercat să-și făurească singur o vioară. În familia Enescu, muzica reprezintă starea de spirit primordială, astfel tatăl este cel care îl introduce pe micul George Enescu în lumea muzicii.
Primele noțiuni muzicale sunt moștenite de la tatăl lui, iar atunci când părinții observă focul din inima lui George, care arde pentru această artă, îi oferă cadou o vioară, la care începe să cânte chiar de la patru ani. Își dedică viața muzicii, iar pe parcursul întregii existențe își dezvoltă pasiunea de a compune, cea mai îndrăgită lucrare a sa fiind opera Oedip, dedicată viitoarei lui soții, Maria Cantacuzino.

George Enescu

Familia Grigorescu

Din punct de vedere al artelor plastice, în România se afirmă numele Grigorescu drept important pilon al acestui domeniu, Nicolae fiind primul dintre fondatorii picturii române moderne. El provine dintr-o familie numeroasă, având șase frați. Începe la vârsta de doar zece ani să fie ucenic al unui iconar, Anton Chladek, care îi devine maestru timp de doi ani Important de menționat este faptul că fratele lui Nicolae, pe nume Gheorghe, deja lucra în atelierul lui Anton atunci când Nicolae a devenit ucenic, astfel ambii frați și-au dezvoltat talentul pentru pictură și s-au ajutat reciproc. Sora lor mai mare, Elena, cea mai în vârstă dintre cei trei, a avut o fiică din mariajul cu un funcționar al primăriei, care a primit numele de Alexandrina. De educația acesteia s-a ocupat Nicolae Grigorescu, în cadrul Universității de Litere din Paris. După ce s-a întors din Franța, Nicolae i-a pictat un portret foarte frumos. Susținerea reciprocă a fost un element principal în cadrul familiei Grigorescu. Poate încă nu ați realizat, dar Nicolae Grigorescu este alături de noi în fiecare zi, privindu-ne de pe bancnotele de zece lei.

Familia Grigorescu

Familia Biriș

Revenind în lumea muzicii, autenticitatea românească se regăsește cu precădere în familia Biriș, mari adepți ai muzicii populare românești, fiindu- ne contemporani. Există șanse foarte mari ca fiecăruia dintre noi să îi înflorească dragostea pentru patrie pe versurile cântecului „Așa-i românul”, interpretat de Veta Biriș.

Veta Biriș

Muzica autentică românească trezește sentimente puternice în interiorul oamenilor care încă au încredere în aceasta. Familia este cea mai similară formă a Raiului. Numeroase familii din țară au ales să-și înfrumusețeze raiul pe care îl trăiesc zi de zi prin iubirea pentru artă, plantând-o în sufletul urmașilor și al celor care încă iau parte la revărsarea artei lor.


Darius Țeperdel, responsabil multimedia StudentFest 2020